Är du fastighetsägare?

Har du kontors-, lager- och butikslokaler att hyra ut? Annonserar du men har svårt för att hitta lämpliga hyresgäster? Månad efter månad går och du förlorar hyresintäkter på grund av att lokalerna står tomma. Det ultimata är förstås att ha alla dina lokaler uthyrda hela tiden.

Att tänka på när du hyr ut

Det är alltid viktigt att upprätta ett korrekt hyreskontrakt. Både du och hyresgästen ska vara nöjda och även ha ett visst säkerhetsskydd i och med avtalet. Det är bäst att undvika muntliga avtal. Att ha alla avtal skriftligt är a och o när det gäller uthyrning av lokaler.

Hitta hyresgäster

Var hittar man lämpliga hyresgäster? Genom att annonsera ut din lokal når du ut till många potentiella hyresgäster. Eftersom sidan är specialiserad på just lokaler når du ut till dem som är intresserade av lokaler och inget annat. Visst kan du annonsera ut lokalen på andra ställen. Om du gör det i till exempel lokaltidningen är dock risken att du bara hittar nyfikna personer som ringer för att de vill veta exakt vilken lokal det rör sig om och hur mycket hyran är, och det utan att de är intresserade av att hyra. Du måste nå ut till de som har ett genuint intresse av butiks-, lager- eller kontorslokal.

Redovisning av hyresintäkter

Som fastighetsägare har du troligtvis en revisor. Det kan dock vara intressant att själv vara insatt i de olika skatteregler som gäller vid hyresintäkter från fastigheter. Både som företagare och fastighetsägare är det viktigt att själv vara insatt i skatteregler och annat. Även om du troligtvis lejer bort dessa tjänster är det alltid bra att ha en viss kontroll själv. Vid diskussioner med revisorn, samarbetspartner och andra är det mycket bra om du vet vad du talar om. Det gör det också lättare för dig att ta beslut om olika saker utan att behöva rådfråga andra.