Köp företag till rätt pris

Är man intresserad av att driva sitt eget företag men tvekar inför den långa uppstartssträckan och osäkerheten för ett nyetablerat företag kan det vara ett tips att ta över eller köpa upp ett företag som redan finns.

Vid ett sådant köp finns ofta kundbas, nätverk och gott renommé och man behöver inte arbeta lika hårt för att få företaget att bli vinstgivande. En annan anledning att köpa ett befintligt företag är om man vill genomföra en snabb expansion av det ursprungliga egna företaget. När två verksamheter slås ihop på detta sätt kan man ofta vinna ett stort antal fördelar och en snabb utveckling av företaget.

Få hjälp att hitta rätt

Att hitta rätt företag att köpa kan ofta visa sig vara riktigt knepigt. Som tur är finns det de som specialiserar sig på just företagsuppköp och som kan hjälpa till. Företag som till exempel BisMatch hjälper till under hela processen. Deras arbetssätt går ut på att förse sökanden med förslag på fem olika företag som matchar den profil som köparen önskar. Dessa företag är alla intresserade av att sälja och ägarna vet att deras företag visas för potentiella köpare. Alla företag presenteras med ordentlig bakgrundsinformation så att köparen snabbt kan analysera företagets aktualitet. Alla fakta om bolaget tillhandahålls i form av balans- och resultaträkning, kassaflöde och andra viktiga siffror från de senaste fem årens bokslut.

Funderar man på att köpa ett redan existerande bolag kan det därför vara att rekommendera att anlita ett utomstående företag som kan förse en med alla relevanta siffror utan att man själv behöver göra något jobb alls.

Här skriver tidningen Företagande mer om uppköp av olika företag och vad man bör tänka på vid en eventuell affär.