Rött i bokföringen

Det är inte alltid som ens företag når nya höjder och utvecklas. Ibland så kan man istället se företaget börja dala ned i röda siffror. Man går back och ser ingen uppgång. Vad och hur ska man göra i detta läge?

Våga hämta in hjälp

Allting går inte att lösa internt. Även hur mycket man önskar att allting går att lösa med de resurser man har så är det få anställda och företagsledare som vet hur man klarar sig upp för en sådan nedgång.

Det gäller att svälja stoltheten och be om hjälp. Det kan vara svårt att se vad man gör fel i företaget när man gått på rutiner i flera år eller om företaget är nystartat. Det finns företag och konsulter som specialiserar sig på att hjälpa företag att hitta ineffektivitet och brister som påverkar företaget.

Är det så illa så företaget inte kan återhämta sig så finns det företag som kan hjälpa där också. Har man ett aktiebolag kan man sälja bort det och låta det likvideras av en annan part. Då slipper man vänta i sex månader eller mer innan man får ut sina pengar. Tänker man göra sig av med bolaget på något annat sätt finns annan hjälp att få. Eller så tar man hand om det själv och använder detta som en chans att lära sig ännu mer om företagande.

Våga vänta

Ibland måste man vara beredd att ligga back ett tag innan affärerna tar fart. Nya företag går nästan alltid back först, sedan börjar det att löna sig. Så bara för att det är rött i bokföringen betyder inte det att man går lottlös. Det går att kvittera ut underskottet. Dock kan det vara besvärligt om man inte får ta ut någon lön under den här tiden. Men det gäller att hålla ut och inte ge upp det första man gör.

Här kan man också ta in konsulter som hjälper till att bedöma hur länge man kommer att förlora pengar och om man borde vänta eller inte.